A hosszútávfutó naplója

A hosszútávfutó naplója

Milyen fejlesztésnek örülnének a futók Budapesten?

2019. augusztus 30. - Memuka

Hamarosan gőzerőre kapcsol az önkormányzati kampány, hegyekben állnak majd a beígért fejlesztések, küztük ezer kilométer kerékpárút és nyolcvan hektár őserdő telepítése. És persze nem csak Budapesten. De milyen beruházás, fejlesztés lenne igazán kívánatos? Mondjuk egy futónak. NEM politikai tartalmú bejegyzés!

A bringa mellett Magyarországon a futás a legnépszerűbb sport. A kerékpáros közlekedéshez elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, nemcsak a városban, hanem a települések közötti szakaszokon is. Viszonylag könnyű belátni, hogy az a keskeny kis aszfaltcsík nagyon sokat számít, ha hosszabb túrára mennénk - főleg ha gyereket is vinnénk - és a városi bringás közlekedést is biztonságosabbá, könnyebbé teszi. A kerékpárutakat főként a városon kívül a futók is használják, ami kulturált viselkedés mellett (nem az út középen kocorászol full hangerőre állított fülessel, hogy le se lehessen csingelni) nem okoz konfliktusokat.

De ezen túlmenően a futóknak más beruházással is lehetne segíteni. Az utóbbi években nagyon nagy divat lett rekortán pályákat építeni, ami egyrészt nagyon jó, mert a kezdő futók kellemes talajon tudják elkezdeni az edzést. Másrészt a jellemzően néhány száz méter hosszú rekortán pályák nem jelentenek alternatívát a hosszabb távokra. Persze lehet körözni, de én például nem lennék túl jó metróvezető, mert két kör után már halálosan unom a kerengést. Arról nem beszélve, hogy rendszeresen körözgetni csak nagyon kevesek tudnak.

Adva vannak tehát ezek a remek kis pályák - nyilván nem két fillér felépíteni és karbantartani -, de a Margisztigeti ötkilométeres kört leszámítva én nem szoktam tömegeket látni rajta, inkább gyerekek szórakoznak, mert ezeken a pályákon lehet csapatni a kis biciklikkel. Szóval nem tudom, kinek építik ezeket, de a futók jelentős része biztos nem használja, mert egyszerűen túl rövid.

Nem, nem kellenek húsz kilométeres rekortán pályák. Van ennél sokkal fontosabb dolog is. A klotyó és az ivókút. Ez a kettő lenne a legnagyobb segítség minden olyan futónak, aki öt-tíz kilométernél többet szokott futni. Ma kifutottam Budafokig, és a vasútállomástól nem messze betértem egy újonnan épített játszótérre. Mert van ivókút - és vécé is, de az most nem kellett. Egy hosszabb menetnél legalább egy liter vizet iszom, és nem akarok teveként ennyit cipelni magammal. A kis kulacsaimat viszont nem nagyon tudom tölteni. Néha komoly dilemma, hogy hogy oldjam meg a vízpótlást. (A kép illusztráció, nem Magyarországon készült.)

kut.jpg

Az lenne az igazán nagy hozzájárulás és támogatás a futók számára, ha tök egyszerű ivókutatkat telepítenének a népszerű útvonalak mentén. Nem kell kilométerenként, de értelmezhető távonként. A vécé a másik, talán ezt nem kell részletezni. Az erdőben megoldjuk, de a városban nem szívesen állok neki bokrozni. Márpedig sokszor nincs már választás. És ez elég gáz. Pár éve Isztambulban felfedeztünk egy turisták által nem nagyon ismert parkot, ahol több futóútvonal is található, és van vizesblokk. Ott már elektronikus jegyrendszer van, úgynevezett Isztambul kártyával lehet utazni, és ezzel a kártyával be lehet menni a parkban telepített budiba is - egy buszjegy az ára. 

Ennél jobb megoldást nem láttam máshol sem. Az ivókút egyszerűbb, abból több is elférne a városban. A klotyó meg természetesen ne legyen ingyen, működjön érmével vagy bankkártyával, és kamerázzák be a környékét, hogy ne lehessen tönkretenni. És hát persze jön a hol kérdése. A legtöbb futóalkalmazás gyűjti a népszerű útvonalakat, vagyis azokat a szakaszokat, ahol sokan futnak. Ezen adatok felhasználásával ki lehet ókumlálni, hogy hová lehetne és hova kellene vizesblokkokat telepíteni. Városliget, Gellért-hegy, Tabán, Infopark. Nem kell szuperszonikus pálya, nem kell öltöző, nem kell értékmegörző sem. Csak budi és víz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszutavfutonaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr8715032044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása