A hosszútávfutó naplója

A hosszútávfutó naplója

Hogy fuss télen?

2019. november 21. - Memuka

Eredtileg egy "miért futsz, ha fáj" témájú posztot akartam írni, de szembejött egy igazi hülyeséggyűjtemény a téli futással kapcsolatos tudnivalókról a neten, úgyhogy úgy gondoltam, elhalasztom a fájásokat. Mert az olyan tanácsokat, hogy futás után menj bruncholni a barinőddel, hát, hogy mondjam, nem lehet túlságosan komolyan venni (amúgy is, mi az anyám kínja az a brunch?). Télen futni megterhelő, de nagyon jó. Amit télen meg tudunk csinálni, tavasszal már játszi könnyedséggel ismételhetjük meg. A havas, téli táj varázslatos, ha nem is szeretünk terepezni, egy közeli tanösvényt, rövid kört érdemes bejárni.

havas.jpg

1. Plusz tíz fok

Kezd terejdni a plusz tíz fok, vagyis az a tanács, hogy öltözz úgy futáshoz, mintha tíz fokkal melegebb lenne. Alapvetően nem akkora hülyeség ez a tanács, de azért önmagában elég kevés. Inkább azt mondanám, úgy kell nekiindulni, hogy az indulásnál kicsit fázzunk. Úgy tíz perc múlva már kimelegszünk annyira, hogy pont jó lesz. Ez akkor jó tanács, ha a ház körül akarunk körözni vagy a környéken maradunk. Más a helyzet, ha hosszabb távot tervezünk, esetleg utazunk is közben. Ekkor rétegesen célszerű öltözni, figyelmbe véve, hogy fújhat a szél vagy szitálhat a köd, eshet az eső. Ami nem kell, le lehet venni, akár a derékra kötve, akár zsákba téve vihetjük. Terepre mindenképpen vigyünk szélálló felsőt, legfeljebb nem kell.

2. Téli cipő

Ilyen nincs. Nagyjából ennyi a lényeg. Az úgynevezett goretex cipők vízállóak ugyan, de kifelé is azok. Vagyis egy pocsolya, és a befröcskölt víz benn marad. Ha már mindenáron valami vízállót akarunk, az legyen zokni - a zokniba nem fröcsög be a víz. De ez sem kötelező, nekem például nincs. Télen cipőügyileg annyit érdemes tenni, hogy olyan cipőben futunk, amelynek a szövete kicsit sűrűbb, így nem lesz azonnal vizes, de ez is csak ideig-óráig számít. A talpa viszont lehet kicsit barázdált. Vagyis ne a tükörradiál teremfutó cipőt válasszuk. 

3. Ne állj meg

A téli futás legfontosabb szabálya, hogy nem szabad megállni - legfeljebb a piros lámpánál. Ha megállunk, könnyen megfázhatunk. Tíz perc belesétálás, lihegve padra roskadás után ránk fagyhat az izzadság. Télen hazáig, a kocsiig vagy valami kocsmáig kell futni, ahol azonnal át tudunk öltözni. Emellett nem szabad a sapkát sem levenni, mert az izzadt haj azonnal fridzsiderré alakul a fejünkön.

4. Nem a teljesítmény a lényeg

Télen lebutított Scott kapitányok vagyunk, vagyis a cél a túlélés, nem pedig a rekordok döntögetése. Ne akarjunk jobbak lenni, elég, ha megcsináljuk, amit tervezünk. Bár nem annyira látványosan, mint a nyár, de a tél is megterheli a szervezetet. Hamarabb elfáradunk, a hideget nehezebb elviselni, mint azt elsőre feltéteznénk. Különösen akkor érdemes elengedni a teljesítményt, ha az útviszonyok nem ideálisak. A jeges, latyakos, csúszós utakon inkább óvatosak legyünk, mert szinte azonnal össze-vissza tudjuk törni magunkat. Ha tehetjük, mindenképpen fussunk hóban, semmi mással össze nem hasonlítható, ugyanakkor rendkívül fárasztó mulatság.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszutavfutonaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr415269036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása